Sport in Tilburg
»

Thema: Fairplay

Thema: Fairplay

Sport kent vaak een vorm van competitie en strijd. We willen graag winnen. Het gaat om een uiterste spanning, het beste uit jezelf halen en grenzen verleggen. Maar, sport is meer. Sport draait ook om sportiviteit en respect; een familiair gevoel waar iedereen zich veilig voelt.

Bijna iedereen die aan sport doet, krijgt met fair play te maken of heeft er wel eens van gehoord. Globaal betekent fair play dat we samen dingen afspreken om de sport voor iedereen fijn en plezierig te houden. Het geven van complimenten en elkaar respecteren is een belangrijk aspect binnen Fairplay. We laten iedereen in elkaars waarde!  

Fairplay is niet alleen iets voor sporters, trainers en coaches. Ook ouders langs de lijn kunnen de sporters op een positieve manier aanmoedigen en complimenteren. Ook bestuurders kunnen fairplay binnen de vereniging stimuleren.

Wil jij aan de slag met fairplay binnen jouw vereniging? Neem dan contact op via sportplezier@tilburg.nl

Best practices

  • Vakantietoernooien
    In de schoolvakanties organiseert het Sportbedrijf Tilburg voor basisscholen in de gemeente Tilburg sporttoernooien. Dit gebeurt in samenwerking met de Tilburgse sportverenigingen. Het is een unieke competitie tussen basisscholen. Leerlingen maken kennis met diverse sporten én fairplay! Tijdens het zaalvoetbaltoernooi in de kerstvakantie, moesten alle leerlingen van te voren het "Fairplay contract" ondertekenen, wat ook ondertekend was door Jordens Peters: de aanvoerder van Willem II. Naast de reguliere prijzen, konden de meest sportieve teams ook een fairplay prijs winnen. Op deze manier wordt er al in een vroeg stadium aandacht besteed aan sportiviteit en respect op en rondom het sportveld bij kinderen. 
  • De Blauwe kaart
    De blauwe kaart is een initiatief die oorspronkelijk van het voetbal vandaan komt. Inmiddels zijn er maar liefst 132 verenigingen die de blauwe kaart inzetten, met als doel de sportiviteit & respect op het veld te vergroten: na afloop van de wedstrijden geven zij de tegenstanders een complimentje. Jong en oud, iedereen doet mee!   Zet jij ook bij jouw vereniging de blauwe kaart in voor Sportiviteit en respect? Klik hier voor meer informatie en het aanvragen van de blauwe kaart!
  • Complimentenweek
    Jaarlijks organiseert het team Verenigingsondersteuning een complimentenweek. Dit is de ideale kans om als vereniging jouw trainers, coaches, sporters, vrijwilligers of wie dan ook in het zonnetje te zetten. We proberen hier bewustwording te creëren voor het positief benaderen van alle betrokkenen binnen de vereniging. Op onze facebookpagina vind je meer informatie. 
Verder Lezen