Sport in Tilburg
»
»

Week van respect: 4 initiatieven in de sport

09-11-2018 14:23:00

Week van respect: 4 initiatieven in de sport

Deze week is het de week van respect. Ook binnen de sport willen we respectvol met elkaar omgaan. In het veld, maar ook langs de lijn. Helaas gebeurt dat niet altijd. Het is bijna 6 jaar geleden dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen na een voetbalwedstrijd in elkaar werd geslagen. Hij overleed een dag later aan de gevolgen. Sindsdien wordt er op de Nederlandse (voetbal)velden veel aandacht besteed aan respect en agressie. Ook in Tilburg wordt dit gedaan, met Positief Voetbalklimaat: het doel is om het besef van sportiviteit en respect op het veld te laten toenemen door verschillende acties uit te voeren. Door de focus te leggen op de jeugd en hun ouders, begeleiders en coaches moet er een cultuurverandering ontstaan. Een van de acties is de Groene kaart, om positief gedrag in en langs het veld te bevorderen. Hieronder vindt je 4 initiatieven die respect op en rondom de sportvelden bevorderen.

1. De Groene kaart
De groene kaart is een van de uitingen die voortkomen uit de afspraken die het netwerk Positief Voetbalklimaat Tilburg met elkaar hebben gemaakt om positief, gewenst gedrag te stimuleren. De groene kaart wordt na afloop van een voetbalwedstrijd in Tilburg door de scheidsrechter uitgedeeld aan een opvallend sportief persoon. Dit kan een speler zijn, maar ook een coach of een ouder langs de kant. Bij inlevering van de groene kaart krijgt de winnaar van de groene kaart een leuke attentie. Deze kaart wordt met name bij jeugdwedstrijden ingezet. Lees hier meer over dit initiatief. 

2. Begeleider scheidsrechter
Sinds dit seizoen zijn er begeleider scheidsrechters actief op de Tilburgse voetbalvelden. Zij ondersteunen de jonge scheidsrechters tijdens jeugdwedstrijden. Een ouder van de thuispartij haalt voor de wedstrijd een begeleider scheidsrechter kaart bij het secretariaat. Vervolgens mag deze persoon ouders, trainers en leiders aanspreken als die zich misdragen. Op deze manier wordt negatief gedrag aangepakt. Met als doel: meer plezierige wedstrijden voor iedereen. Lees hier meer.

3. Sportplezier
Sportplezier is een initiatief van sportbonden in samenwerking met NOC*NSF, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Nederland moet op naar een veiliger sportklimaat. Hoe? Door bestuurders, trainers, coaches, scheidsrechters, juryleden of ouders te leren hoe je sportplezier stimuleert. Dit kan door middel van trainingen en cursussen, door bijeenkomsten en begeleiding op verschillende gebieden. Bekijk hier de website van Sportplezier. 

4. Challenge Day
Twee jaar terug is de KNVB begonnen met Challenge Day, in samenwerking met stichting Challenge Day. Bij twintig amateurclubs werd Challenge Day georganiseerd. Het project is vergelijkbaar met 'Over de Streep', maar dan toegepast op sport. Deze dag laat zien dat iedereen gelijkwaardig is, ondanks de verschillen die er binnen een team zijn. Je leert elkaar beter kennen, wat leidt tot meer acceptatie en respect voor elkaar. Lees hier meer over Challenge Day. 

Verder Lezen