Sport in Tilburg
»
»
»

Vooruitblik op het ONK korte baan in Tilburg

Fotograaf: Simone Castrovillari
16-12-2019 13:26:00
Fotograaf: Simone Castrovillari

Vooruitblik op het ONK korte baan in Tilburg

Voor de vierde keer vinden de Open Nederlandse Kampioenschappen zwemmen op de korte baan plaats in Tilburg. Na 2014, 2015 en 2018, is van vrijdag 20 december tot en met zondag 22 december zwembad Drieburcht het toneel van het titeltoernooi.  

Het jaar goed afsluiten
Na hun successen op de korte baan in het Schotse Glasgow, sluiten Kira Toussaint en Arno Kamminga het jaar 2019 af in Tilburg. Beiden waren in topvorm tijdens het Europees kampioenschap, lieten zich afgelopen weekeinde gelden tijdens de Swim Cup in Amsterdam en willen niets anders dan goud op het NK. Wie Ranomi Kromowidjojo in actie wil zien, moet een kaartje kopen voor de eerste dag. Op zaterdag en zondag is ‘Kromo’ er niet. “Mijn ouders zijn 22 december 40 jaar getrouwd. En omdat ik nu wel in het land ben, wilde ik dat heel graag samen met de familie vieren.” 

Het scheelde niet veel of Ranomi had in Las Vegas gezwommen, in de ‘finals’ van de prestigieuze International Swimming League. “Ik zwom in Team Iron en we behoorden na de voorrondes niet tot de twee beste Europese teams. Nu gaan Team Energy en London Roar met onder anderen Femke Heemskerk naar Las Vegas. Bij de ISL zwem je in korte tijd drie races en vallen de langzaamste af. Ik had graag meegedaan, want in Boedapest en Londen won ik. Het voordeel is wel dat ik nu een dag naar Tilburg kan.’’  

Druk programma
Die ene dag komt de topzwemster maar liefst vier keer in actie. “Ik zwem de 50 vrij, 100 wissel, 50 vlinder en 4x200 vrij en ik ga m’n best doen! Het wordt een pittige dag, maar daarna heb ik even kerstvakantie. Ik ga dus extra genieten van mijn laatste korte baan races van 2019. Ik vind het erg leuk om weer in Tilburg te zwemmen. De organisatie en vrijwilligers vind ik altijd goed. En het is een fijn zwembad.”  

Ook Maarten Brzoskowski heeft een druk programma. De Brabantse zwemmer van het High Performance Centre Eindhoven komt iedere dag drie keer in actie. “Met mijn club PSV doe ik mee met de estafettes, als ze me nodig hebben. Daarnaast zwem ik de 200 vlinder-, vrije-, rug- en wisselslag en de 100 vrije- en vlinderslag.” Voor de Brabander zijn de wedstrijden redelijk dichtbij huis. ‘’Natuurlijk zijn er veel wedstrijden in Eindhoven, waar ik train. Daarom is het des te leuker om het zwemjaar in Tilburg af te sluiten. Laat het een mooie opmaat worden naar 2020. Een olympisch jaar heeft toch altijd iets speciaals. Ik hoop me na Rio weer te kwalificeren.’’

Verder Lezen