Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: gezonde sportomgeving bij MHC Udenhout

Vereniging in de schijnwerpers: gezonde sportomgeving bij MHC Udenhout

vereniging in de schijnwerpers

Deze maand staat hockeyclub MHC Udenhout in de schijnwerpers. Dit is de eerste sportvereniging in de gemeente Tilburg die een zilveren Team:Fit certificaat heeft behaald. Dit betekent dat in de kantine voor 60% gezondere keuzes aangeboden worden en de uitstraling verleidt tot die keuzes. Daar mag de vereniging erg trots op zijn. We spraken hierover met Monique de Kort; bestuurslid van de club.

MHC Udenhout is een gezellige vereniging met ongeveer 350 leden. Vanaf 2018 is er een compleet nieuw bestuur gevormd. Monique is één van de bestuursleden. Dit bestuur wilde van de vereniging een plek maken waar iedereen fijn en verantwoord kan sporten. De eerste stap die het bestuur hierin heeft gemaakt, is het inzetten op veiligheid. Zo is er middels een crowdfundingsactie een nieuw veld aangelegd, die weer aan alle eisen voldoet. Ook zijn er VOG’s (Verklaringen Omtrent Gedrag) aangevraagd. Hierna was het nog niet klaar; er werd gewerkt aan een gezonde sportomgeving.

Gezonde sportomgeving
MHC Udenhout heeft meerdere jeugdleden en wil daarom graag bijdragen aan een gezonde generatie. Dit doen ze door een rookvrije club te zijn en gezonde keuzes aan te bieden in hun kantine. Monique geeft aan dat je als sportvereniging een voorbeeldfunctie hebt en je hierin de verantwoordelijkheid kunt nemen. “Sporten doe je voor je ontspanning, voor je plezier en ook om gezond te blijven, dus dan is het mooi als deze omgeving ook gezondheid uitstraalt.”

Rookvrije vereniging
Stapsgewijs heeft Monique met het bestuur van MHC Udenhout aan deze gezonde sportomgeving gewerkt. De eerste stap was om een rookvrije vereniging te worden. Dit heeft het bestuur aangepakt door met de leden in gesprek te gaan waarbij de behoeftes en meningen werden opgehaald. Vervolgens zijn er keuzes gemaakt; op de dagen dat de jeugd speelt mag er bijvoorbeeld niet gerookt worden. Hierna zijn er communicatiematerialen verzameld. Deze zijn makkelijk te vinden via www.rookvrijegeneratie.nl en vaak voor sportverenigingen gratis te bestellen. Tenslotte zijn de regels ingevoerd. Dit is via de website en via social media gecommuniceerd naar de leden. Natuurlijk is het even wennen aan de nieuwe regels, maar al snel werd het een gewoonte om binnen de poorten van de vereniging niet te roken.

Gezonde sportkantine
De tweede stap voor een gezondere sportomgeving was een gezonde sportkantine. Hiervoor heeft MHC Udenhout hulp van een Team:Fit coach Irene Walk gehad. Monique geeft aan dat dit heel fijn is geweest: “De coach weet precies welke kleine veranderingen je kunt invoeren.” Het begin werd gemaakt doordat het bestuur onder begeleiding van de Team:Fit coach in gesprek is gegaan met de barcommissie. De barcommissie moest tenslotte alle nieuwe plannen uitvoeren. Zij vroegen zich af of de gezondere keuzes niet zouden zorgden voor meer derving. Tijdens het gesprek met de Team:Fit Coach bleek dit niet het geval te zijn en dus werd het aanbod aangepast. Naast de ongezondere keuzes zijn er nu ook meerdere gezonde keuzes te krijgen in de kantine. De uitstraling van de kantine is ook aangepakt. Het lokt je nu uit om voor de gezonde keuze te kiezen. Alle gezonde keuzes werden goed ontvangen door de leden en zijn al volop uitgeprobeerd.

“Het is leuk om met de leden in gesprek te gaan en te horen welke ideeën zij hebben.” Op deze manier betrek je de leden en wordt het draagvlak groter. Daarnaast geeft Monique aan dat het je niet veel tijd hoeft te kosten om een gezondere sportomgeving te creëren. Elk klein stapje dat je zet met je sportvereniging is al goed. Bovendien word je door de Team:Fit coach goed ondersteund, dit maakt alles makkelijker.

Tip: Ga juist nu aan de slag met de gezonde sportkantine, dan kan je wanneer je weer open mag, meteen goed beginnen met gezondere keuzes in je kantine.

Toekomst
MHC Udenhout heeft nog meer ambities; het volgende project dat zij oppakken is het verduurzamen van de accommodatie. Hier is overigens al een start mee gemaakt door het toepassen van kleine veranderingen, zoals gebruik van ledlampen en isolatie in het clubhuis. Thuis is iedereen ook bezig om het huis duurzamer te maken, dus waarom niet ook de vereniging duurzamer maken? Ook bij dit onderwerp is er eerst met de leden gesproken hoe zij hierover dachten. In de algemene ledenvergadering is de eerste aanzet gegeven en vervolgens is er een enquête uitgezet onder de leden. De reacties waren positief.

Tot slot geeft Monique aan dat MHC Udenhout niet zou staan waar zij nu staan, zonder alle vrijwilligers. Namens het bestuur van MHCU: alle vrijwilligers enorm bedankt voor alle hulp en ondersteuning! Zij hopen alle leden en vrijwilligers in 2021 weer te zien op de club en hopelijk ook weer in de geopende kantine.

Wil je ook aan de slag?
Je hoeft het niet alleen te doen, de Team:Fit coach wil jouw sportvereniging hier graag bij helpen. Samen bepaal je waar je stap voor stap aan wilt werken. Kijk voor meer informatie op www.teamfit.nl of stuur een mailtje naar JOGG@tilburg.nl. Uiteraard kun je ook contact opnemen met je verenigingsondersteuner.

Verder Lezen