Sport in Tilburg
»
»

Tilburg loopt warm voor Warandeloop en EK Cross

19-11-2018 09:08:00

Tilburg loopt warm voor Warandeloop en EK Cross

Er staan de komende tijd twee belangrijke hardloopevenementen op het programma in Tilburg. Van 23 tot en met 25 november vindt de 60e editie van de Warandeloop plaats. Twee weken later is het grootste hardloopevenement van het jaar: de SPAR European Cross Country Championships, oftewel het EK Cross. Beiden evenementen vinden plaats op Safaripark Beekse Bergen, dat vorig jaar ook al de locatie was voor de Warandeloop. Voorafgaand aan deze hardloopwedstrijden zijn er verschillende side-events georganiseerd, om heel Tilburg in beweging te brengen.

 

Verbinding top- en breedtesport
Waar het EK Cross zich met name richt op de Europese hardlooptop, biedt de Warandeloop een breder programma aan. Van een funloop Warande by Night tot Nordic Walking en een scholierenloop. Ook in aanloop naar EK en de Warandeloop worden diverse side-events georganiseerd. Deze zorgen voor verbinding tussen topsport en breedtesport.

Wethouder Erik de Ridder: "In Tilburg willen we graag dat iedereen aan sport en bewegen doet. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je contacten en leuk om te doen. Dit soort grote evenementen draagt daar zeker aan bij. Want letterlijk duizenden mensen komen door het EK Cross en de Warandeloop in beweging: basisschoolleerlingen, mensen met een beperking, vluchtelingen. En statushouders die als vrijwilliger tijdens het EK Cross meedoen."

Jeugd in beweging
Op basisscholen worden er in aanloop naar de Warandeloop diverse clinics en trainingen gehouden. Zo kwam vijfvoudig Nederlands Kampioen op de 3, 5 en 10 km Luuk Maas een speciale gymles geven om de leerlingen klaar te stomen voor de Warandeloop. Ook hebben enkele scholen de Weekly Mile geïntegreerd. Vier weken lang wordt er elke week met ouders, leerkrachten en kinderen een rondje gelopen. Basisschool de Elzen deed dit op maandagmorgen onder de noemer Monday Morning Mile. Deze wekelijkse loopactiviteiten resulteren in een gemeentelijke finale tijdens de Warandeloop en uiteindelijk een Brabant Challenge bij het EK Cross.
Naast de clinics kunnen gymdocenten het pakket Ren.Spring.Gooi gebruiken. Een beweegprogramma gericht op atletiek, aangeboden door de Atletiekunie.

Refugee team at work
Vluchtelingen en statushouders krijgen ook een rol rondom de hardloopwedstrijden in Tilburg. Zo worden 15 statushouders ingezet als vrijwilliger tijdens de Warandeloop en ongeveer 10 tijdens het EK Cross, om zo te integreren in de Tilburgse samenleving. Zo leren ze niet alleen nuttige vaardigheden, maar worden ze ook gekoppeld aan het bedrijvennetwerk, waardoor de kans op een baan of stage groter wordt.
Verder hebben ruim 30 bewoners van het AZC Oisterwijk deelgenomen aan het tienweekse trainingsprogramma bij Taxandria Atletiek in Oisterwijk. Van deze groep doen er ongeveer 20 mee met de recreantenloop van de Warandeloop a.s. zaterdag 24 november. Ook krijgen zij een uitnodiging voor het EK Cross. Op deze manier leren ze de atletieksport kennen en komen ze in aanraking met de lokale atletiekverenigingen.

Uniek Sporten
Voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking is er het project Uniek Sporten, waardoor ze mee kunnen doen met het Special Event tijdens de Warandeloop. Er zijn verschillende onderdelen binnen dit Special event: loopwedstrijden met diverse afstanden, racerunning met een driewieler loopfiets en een estafetteloop. Op deze manier wordt ook deze doelgroep in beweging gebracht.

Tijdens de Warandeloop vindt de gemeentelijke finale plaats van de bovenstaande Side Events van het EK Cross Tilburg. Met medewerking van De SPAR wordt er in de speeltent een "WE ARE FOOD gezond eten plein" gecreëerd, met gezond voedsel en een leuke herinnering voor alle jeugdige deelnemers.

Kom kijken!
Wil jij komen kijken bij een van de wedstrijden van de Warandeloop? Op www.warandeloop.nl staat het programma. Sta je liever aan de zijlijn om de Europese hardlooptop aan te moedigen tijdens het EK Cross, dan kun je op www.tilburg2018.nl terecht voor tickets.

Verder Lezen