Sport in Tilburg
»
»

Terugblik op een decennium sport in Tilburg

31-12-2019 15:15:00

Terugblik op een decennium sport in Tilburg

Het einde van 2019 is daar en 2020 staat op punt van beginnen. Niet alleen begint er een nieuw jaar, ook gaan we een nieuw decennium in. En dus wordt er ook een decennium afgesloten. De afgelopen tien jaar vonden memorabele Tilburgse sportmomenten plaats, waren er geweldig mooie evenementen in onze stad, kroonden we talloze kampioenen en stonden Tilburgse talenten op. Natuurlijk kunnen we niet alle geweldige momenten, kampioenen of prestaties noemen van de afgelopen tien jaar, maar we blikken graag toch met enkele voorbeelden terug op een sportdecennium in Tilburg.  

Sportevenementen in Tilburg
De afgelopen tien jaar vonden er vele mooie sportevenementen in Tilburg plaats. In 2011 werd het NK Kunstrijden gehouden in het IJssportcentrum in Tilburg. Het NK Skateboarden kwam drie keer naar Tilburg dit decennium. In 2012, 2013 en in 2016 kwamen de beste Nederlandse skateboarders naar onze stad. Het evenement wat het meest naar Tilburg kwam is het ONK korte baan zwemmen. Sinds de opening van de Drieburcht in 2014 werd dit Nederlands kampioenschap 4 keer gehouden. Toppers als Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Maud van der Meer kwamen meerdere jaren in actie en haalden diverse medailles binnen.

Op (hard)loopgebied doet Tilburg het altijd al goed. Jaarlijks komen de beste lopers van Nederland en ook toppers uit Afrika naar onze stad voor de Tilburg Ten Miles en de Warandeloop. 2018 was een heel speciaal loopjaar, toen vond het EK Cross bij Safaripark Beekse Bergen plaats, waarbij vele toppers in actie kwamen. De Nederlandse estafette ploeg won zelfs goud. Grappig weetje over Tilburg als loopstad; ook het NK snelwandelen werd in Tilburg gehouden afgelopen jaar.  

In 2018 werd er niet alleen gelopen, er werd ook geijshockeyd. Het IJssportcentrum was in april decor voor het WK IJshockey division II. Landen als China, Australië en Servië kwamen in actie, maar gastland Nederland ging er met de titel vandoor. 

Dat Tilburg nu een echte sportstad genoemd mag worden werd duidelijk de afgelopen jaren. In 2014 werd Tilburg benoemd tot Nederlandse sportgemeente van het jaar, in 2016 kreeg het de titel Europese sportstad van het jaar.  

Het grootste evenement wat de afgelopen jaren in Tilburg plaats vond was misschien wel het Women's Euro 2017, ofwel het EK voetbal voor vrouwen. Tilburg was tijdens het WEURO een van de speelsteden. Vijf wedstrijden vonden in Tilburg plaats, waaronder België-Nederland, de wedstrijd waarin de Oranjeleeuwinnen zich verzekerden van de volgende ronde. Twee weken later werd geschiedenis geschreven en werden de voetbalvrouwen, waaronder de Tilburgse Jackie Groenen, Europees Kampioen.  

Tilburgse kampioenen
De afgelopen tien jaar werden er talloze Tilburgers Nederlands-, Europees-, Wereld- en Olympisch kampioen binnen verschillende sportdisciplines. Enkele bijzondere kampioenen uit Tilburg (en omgeving) lichten we uit. Te beginnen met de grootste schaatsster aller tijden: Ireen Wüst. Het afgelopen decennium werd ze vier keer Olympisch kampioen en vijf keer Wereldkampioen Allround. Ook behaalde ze 10 keer een gouden medaille bij het WK afstanden. Er is één andere Tilburgse vrouw die een Olympische gouden medaille mocht omhangen. Margot van Geffen werd in 2012 met de hockeyploeg Olympisch kampioen in Londen. Daarnaast werd ze ook nog twee keer Wereldkampioen dit decennium. Bij de mannen valt Menno van Gorp op. Hij kroonde zich dit jaar voor de 3e keer op rij Wereldkampioen Breakdance.    

Ook voor de grote Tilburgse clubs waren er mooie momenten de afgelopen tien jaar. De Tilburg Trappers werden twee keer Nederlands Kampioen en veroverden vier keer de Nederlandse Beker. In 2015 stapte het over naar de Oberliga, waar het drie keer kampioen werd. Willem II beleefde wisselende jaren. Het degradeerde twee keer, maar promoveerde ook twee keer terug naar de Eredivise, in 2014 zelfs met een groots gevierd kampioenschap. De Tricolores eindigen dit decennium goed. Dit jaar speelde het de bekerfinale in de Kuip en sluiten het decennium af als nummer 4 van de Eredivisie.

Er waren meer teams actief op het hoogste niveau afgelopen tien jaar. De mannen van STV Tilburg speelden tot 2013 in de eredivisie Volleybal. Hierna werd de club opgeheven. Heren 1 van HC Tilburg promoveerde en degradeerde begin dit decennium diverse malen, maar is sinds 2016 weer actief in de hoofdklasse.  

Vooruitblik op 2020
Het nieuwe decennium begint goed voor Tilburg. 2020 belooft namelijk een mooi sportjaar te worden. Er staan in Tilburg enkele grote events op de sportkalender. Het EK Jeugd Bowlen vindt in april plaats en een kleine maand eerder, van 27-29 maart, wordt opnieuw het NK Skateboarden in Tilburg gehouden. Hier kunnen  de toppers uit heel Nederland kwalificatiepunten halen voor de Olympische Spelen.
Er doen naar alle waarschijnlijkheid weer Tilburgers mee aan de Spelen in Tokyo, zo hebben de hockeymannen en -vrouwen zich geplaatst en is de kans groot dat er spelers uit Tilburg in de selectie zitten. Wie weet hebben we er volgend jaar weer enkele Olympiërs bij in Tilburg.

Op naar een nieuw mooi sportjaar, en sportdecennium!

Verder Lezen