Sport in Tilburg
»
»

Terugblik 2017: sport als uitlaatklep

26-1-2018 02:06:00

Terugblik 2017: sport als uitlaatklep

Elke laatste vrijdag van de maand blikken we door middel van bijzondere verhalen terug op 2017. We starten met het verhaal van Ahmed.

Ahmed is een nieuwe Tilburger. Hij kwam 2 jaar geleden naar Nederland, maar had een erg zware tijd achter de rug. In zijn thuisland Eritrea en ook onderweg hier naar toe is er veel gebeurd waardoor hij getraumatiseerd aankwam. Erg gesloten en praatte niet met mensen. En toen kwam hij Nassar tegen. Nassar Chakir is Buurtsporter en richt zich al bijna 2 jaar op de vluchtelingen en statushouders in Tilburg. Hij probeert door middel van sport de nieuwe Tilburgers afleiding te bieden en te laten integreren. Door dit werk hoort hij veel verhalen  van de vluchtelingen, komt hij bij ze thuis en kan daardoor naar hulpverleners signaleren als iets niet goed gaat. Sport is voor velen van hen even een uitlaatklep of afleiding. Even weg uit het vluchtelingencentrum, even bezig zijn met iets anders.

Nieuwe kansen
Dit gold ook voor Ahmed. Nassar is veel bij hem thuis geweest om hem proberen naar buiten te nemen om iets te ondernemen. Na de 4e keer lukte dit en is Ahmed mee geweest naar een voetbalactiviteit. Uiteindelijk werd hij, mede door Nassar, enthousiast voor het lesgeven en activiteiten begeleiden. Hij is in 2017 gestart met de CityTrainer cursus en in een paar maanden tijd is er al een groot verschil te zien. Ahmed is veel opener en durft Nederlands te praten, terwijl hij eerst regelmatig dichtsloeg. Hij vindt het leuk om activiteiten te begeleiden en gaat zijn CityTrainer certificaat in 2018 halen.  Zijn droom? Zwemles of volleybal les geven bij een vereniging en actief zijn binnen vrijwilligerswerk in Tilburg.

Verder Lezen