Sport in Tilburg
»
»

Terugblik 2017: De sportiefste basisschool van Nederland staat in Tilburg

23-2-2018 11:35:00

Terugblik 2017: De sportiefste basisschool van Nederland staat in Tilburg

Elke laatste vrijdag van de maand blikken we door middel van bijzondere verhalen terug op 2017. Deze vrijdag blikken we terug op de titel ‘Sportiefste basisschool van Nederland’ die BS de Vijf Hoeven uit Tilburg wist binnen te slepen.  

Er waren 8 basisscholen uit alle inzendingen vanuit het hele land genomineerd voor de finale van de verkiezing 'Sportiefste basisschool van Nederland'. Deze verkiezing werd in april 2017 georganiseerd door Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding en het NOC*NSF. Basisschool de Vijf Hoeven uit Tilburg won, mede door de vele initiatieven die zijn ontplooid om bewegen nog breder te integreren in en om de school. Net als bij meerdere scholen in Tilburg wordt er bij de Vijf Hoeven veel aandacht besteed aan sport, bewegen en de gezonde leefstijl. De Vijf Hoeven draagt dit niet alleen uit in de dagelijkse beweegmomenten voor iedere leerling, maar ook met een duidelijke schoolbrede visie op deze drie aspecten. Daarin is bewegingsonderwijs als leervak geïntegreerd en is bewegen voor, binnen en rondom de school niet meer weg te denken. Dit is het resultaat van de inzet van een combinatiefunctionaris. Deze worden op 34 basisscholen in Tilburg ingezet. Niet alleen om gymles te geven, maar ook zijn zij ambassadeurs van een gezonde leefstijl. Ze verzorgen naschoolse sportactiviteiten, stimuleren gezond eten en water drinken en signaleren overgewicht. Hiermee dragen ze bij aan Jongeren Op Gezond Gewicht. Daarnaast organiseren ze clinics richting bijvoorbeeld de Warandeloop en helpen actief mee aan verschillende toernooien.

Combinatiefunctionaris is van toegevoegde waarde
Combinatiefunctionaris Tineke Meens, vanuit Gemeente Tilburg werkzaam op bs De Vijf Hoeven zegt dat de overwinning te danken is aan een gezamenlijke aanpak, maar dat een combinatiefunctionaris daar wel een bepalende rol in heeft. "Als combinatiefunctionaris ben je de aanjager, de inspirator, het voorbeeld om te laten zien dat sporten belangrijk leuk en gezond is. Al 7 jaar ben ik werkzaam op bs. De Vijf Hoeven en stap voor stap hebben we de school sportiever gemaakt. Eerst verbetering van gymlessen, daarna het buitenspelen, daarna signalering en het toepassen van Motorisch Remedial teaching en vervolgens zijn we gaan kijken naar Gezonde School Vignetten."

Élke dag gymles
De Vijf Hoeven onderscheidt zich onder andere door het feit dat leerlingen élke dag gymles hebben. Daarnaast kunnen ze gratis deelnemen aan voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse sportmomenten. Ook krijgen kinderen 3x in de week gratis fruit, gratis schoolsoep elke maandag en moet er gezond getrakteerd worden. Ook tijdens de "gewone" lessen in de klas word er ook regelmatig bewogen. Zo springen ze tijdens het beantwoorden van sommen, sjoelen ze met rekenen en rennen ze naar de juiste antwoorden bij taal.
Uiteraard worden ouders daar volop in meegenomen zodat thuis ook steeds vaker gezonde keuze's worden gemaakt.

De winnaar ontving een waardecheque ter waarde van 2000 euro, en mocht meedoen aan de “Battle” van het tv programma Zapp Sport. 

Facts: Combinatiefunctionarissen zijn verantwoordelijk voor gymlessen en extra beweegmomenten op 34 basisscholen in Tilburg. In 2017 werden 304.000 gymlessen gegeven aan 7600 kinderen en daarnaast werden er nog 54.993 extra beweegmomenten georganiseerd. Denk aan de Daily of Weekly mile, buitenspeelmiddagen, MRT lessen en begeleiding en Citytrainer Junior. 

Verder Lezen