Sport in Tilburg
»
»
»

Statushouders aan het werk in de Tilburgse zwembaden!

Links op de foto is Reza en rechts staat Farouk
09-7-2018 09:53:00
Links op de foto is Reza en rechts staat Farouk

Statushouders aan het werk in de Tilburgse zwembaden!

Farouk en Reza zijn allebei werkzaam als toezichthouder bij Recreatiebad Stappegoor. Twee spontane, enthousiaste badmeesters, maar ze dragen allebei een heftig verhaal met zich mee. Ze komen oorspronkelijk niet uit Nederland en zijn gevlucht uit het eigen thuisland. Inmiddels een paar jaar verder wonen ze in Tilburg, werken ze in Tilburg en zijn ze geïntegreerd in deze stad. Zij delen hun bijzondere verhaal. 

Wanneer ben je naar Nederland gekomen?
Farouk (37 jaar) is in 2015 naar Nederland gekomen, omdat het onveilig was in Syrië voor hem en zijn gezin. "Ik ben alleen op de boot gestapt en heb er maar liefst 24 dagen over gedaan om in Nederland te komen. Het was een hele zware reis, zowel emotioneel als fysiek. Het duurde bijna 2 jaar voordat mijn vrouw en zoon in Nederland aankwamen. Dat was een hele nare en stressvolle tijd.
Reza (38 jaar) is in 2014 naar Nederland gekomen. "Ik kom uit Iran en ben helemaal alleen naar Nederland toe gereisd. Ik ben in Griekenland op het vliegtuig gestapt. De eerste jaren in Nederland zijn heel moeilijk geweest. Ik kende helemaal niemand toen ik in Nederland kwam. Ook de cultuur kende ik niet. "

Hoe heb je in Nederland een leven opgebouwd?
Farouk: "Ik heb in veel verschillende opvangcentra gewoond en ben uiteindelijk na 3 maanden in Tilburg terecht gekomen. Ik ging daar als vertaler binnen het opvangcentrum aan de slag. Ik spreek redelijk goed Engels. Zo kon ik mezelf inzetten voor anderen en tegelijkertijd was het een afleiding om niet te veel aan mijn vrouw en zoon te denken. Daarnaast organiseerde ik verschillende sport- en spelactiviteiten. Zo kwam ik in contact met buurtsportmedewerkers. Ik ben toen geselecteerd om de Citytrainer cursus te volgen en om sportactiviteiten mee te begeleiden en te organiseren. Ik organiseerde allerlei sporten voor een vluchtelingenteam van 24 personen en was een soort leider van de groep. Dit deed ik eerst vrijwillig en daarna verdiende ik er wat geld mee."
Ook Reza heeft de cursus tot Citytrainer gevolgd, een jaar na Farouk. Reza: "Ik heb een grote liefde voor water en sport, daarom ben ik de cursus gaan volgen. Ik heb mijn hele leven in Iran op het strand gewerkt. Ik was lifeguard op het strand en heb als duiker op een schip gewerkt. Ook was ik coach van het Nationale Drakenboot team in Iran. In Nederland ben ik gaan boksen. Onder andere om de taal Nederlands te leren, maar ook om nieuwe vrienden te maken. "

Hoe ben je bij het zwembad terecht gekomen?
Farouk is na het behalen van zijn Citytrainer certificaat als Citytrainer bij Recreatiebad Stappegoor aan de slag gegaan. Hij heeft allerlei activiteiten in het zwembad georganiseerd. Dit heeft hij de eerste 3 maanden vrijwillig gedaan en daarna een 0-uren contract via Start People getekend. Farouk: "Nu werk ik al bijna 2 jaar als lifeguard bij Stappegoor. Al mijn collega's hielpen en kreeg veel hulp van mijn manager." Farouk werkt tussen de 30 en 40 uur per week. Hij zegt altijd 'ja' tegen nieuwe diensten en wil er dan ook vol voor gaan. Reza is via zijn contactpersoon bij de gemeente Tilburg in contact gekomen met de teamleider van Stappegoor. Daarmee heeft hij een goed gesprek gehad en mocht toen aan de slag in het zwembad. Hij is begonnen met een stage van 6 maanden bij het zwembad. Reza: "In het begin was ik heel nerveus; ik kende niemand en sprak niet goed Nederlands. Na 2 maanden veranderde dit gelukkig. Ik voelde me erg welkom in het team en collega's wilde mij helpen. " Hij heeft daarna een contract gekregen via Start People en werkt nu ongeveer 25 uur per week bij Stappegoor. 

Waarom vind je het werken in het zwembad zo leuk?
Farouk: "Ik vind het leuk om mensen te helpen. Je hebt de verantwoordelijkheid over de veiligheid van mensen. Dat is een belangrijke, en waardevolle taak. Als er Syrische kinderen bij de receptie staan, roepen ze mij vaak om te vertalen. Sommige kinderen ken ik ook. Dat vind ik mooi om te doen."
Reza:" Ik vind het werken met kinderen erg leuk. En ik ben heel dankbaar voor de kans die ze me hier gegeven hebben. Mijn collega's geven me zelfvertrouwen en helpen me. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen problemen en door het werk wat ik hier doe, kan ik mijn eigen problemen even vergeten. Dit komt door het werken, lachen en praten met collega's. "

Wat zijn je ambities voor in de toekomst?
Farouk: "Ik kijk niet ver vooruit. Ik geef alles en dan weet ik dat het goed komt. Op welke manier dan ook. Ik wil in elk geval mijn Nederlands verbeteren. Ik ben dankbaar voor alle kansen die ik hier krijg." Reza:" Ik zou graag als scuba diving coach willen werken. Ik heb hier al een certificaat voor en ik hoop dat ik dit in Nederland ooit nog mag doen."

Verder Lezen