Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #20: Nathalie Kupers

29-11-2019 13:52:00

Sporter in beeld #20: Nathalie Kupers

sporter in beeld

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Nathalie Kupers in de spotlights: Nathalie is een gemotiveerde showdown speelster bij Showdown Tilburg. Showdown is een sport die te beschrijven is als een combinatie tussen tafeltennis en airhockey. Daarnaast is ze een fanatiek wandelaar en doet ze aan fitness.

Wat is showdown?
Nathalie is al tien jaar actief als showdown speelster. Maar wat is 'showdown' nu precies? De sport is bedacht door een Canadese soldaat die op een missie blind raakte. Tafeltennis was zijn sport en hij wilde dit eigenlijk blijven doen. Vanwege zijn beperking kon dit helaas niet meer. Toen heeft hij showdown bedacht. Showdown is een sport die zonder zicht wordt gespeeld. Het is een sport die vaak wordt uitgevoerd door slechtziende en blinden. Het doel van showdown is om te scoren bij je tegenstander. De sport wordt bespeeld op een tafel zoals hieronder te zien is. De bal wordt steeds onder de plaat in het midden van de tafel gespeeld. Op basis van gehoor moet men bepalen waar de bal is, om hem dan terug te slaan naar de tegenstander. In deze bal zitten acht kogeltjes. Deze ratelen en vormen het geluid.
Er kunnen punten worden gescoord door de bal in het netje van de tegenstander te spelen. Dit levert twee punten op. Als de tegenstander een fout maakt door bijvoorbeeld de bal tegen de plaat te spelen of fout te serveren, krijgt men één punt. Een set bestaat uit elf punten en moet met twee punten verschil worden beslist. Een wedstrijd bestaat uit twee of drie sets.

Zoals eerder beschreven spelen de spelers zonder zicht. Een blinddoek is niet genoeg. Om er zeker van te zijn dat de spelers niks kunnen zien, spelen ze met een skibril met ducttape over de glazen heen.  

Showdown Vught
Nathalie is al heel haar leven slechtziend. Tien jaar geleden maakte ze kennis met de sport, als introducé bij de vereniging in Vught. Nadat deze vereniging problemen kreeg door bijvoorbeeld ledentekort stopte het met bestaan. Nathalie speelde toen al showdown in competitieverband en wilde dit ook gewoon blijven doen. Hierdoor is ze bij Showdown Tilburg terecht gekomen. Ze traint hier nu één keer per week en ze speelt ook in competitieverband.  

Nederlandse kampioenschappen
Haar hoogtepunten in het showdown zijn haar drie deelnames aan de Nederlandse kampioenschappen. Haar beste resultaat was bij haar debuut op het NK, toen behaalde ze de 5e plaats, terwijl ze als 9e geplaatst was. Een 5e plaats was dus boven haar verwachtingen. Haar doel bij ieder NK is haar eigen niveau halen. Als ze zich bijvoorbeeld als 8e plaatst, wil ze dus minimaal 8e worden. Tot nu toe is dit iedere keer gelukt.  

Wandelen en fitness
Nathalie doet ook aan wandelsport. Dit doet ze op redelijk fanatiek niveau. Ze heeft zelfs twee keer de Nijmeegse vierdaagse uitgelopen. De eerste keer liep ze met een loopmaatje, de tweede keer liep ze alleen. "Soms ben ik dan volledig afhankelijk van de mensen die om mij heen lopen. Bij sommige tegenslagen heb ik dan hulp nodig van andere mensen. Toen ik voor de tweede keer meedeed aan de vierdaagse ben ik bijvoorbeeld een keer gevallen. Toen ben ik door een groep mensen die ik niet ken een aantal kilometer meegenomen en daar ben ik echt dankbaar voor." Ook fitnest ze actief. "Toen ik hiermee begon, had ik begeleiding nodig om de apparaten te leren gebruiken. Nu kan ik dat zelfstandig."  

Maag lever darm stichting
De tweede editie van de Nijmeegse vierdaagse die Nathalie liep was extra speciaal. Ze liep toen namelijk mee voor een goed doel, de maag lever darm stichting. Zelf heeft ze voorafgaand aan de vierdaagse een actie opgezet bij het fitnesscentrum waar ze sport. Ze kondigde aan 40 kilometer te gaan lopen op de loopband. Iedereen die een aantal kilometers met haar mee wilde lopen, moest daar dan geld voor doneren. De actie werd goed gecommuniceerd door het fitnesscentrum en er was veel animo om mee te lopen. "De eerste 6 uur waren vrij gemakkelijk omdat er veel mensen met me mee liepen. De laatste twee uur waren zwaarder, die heb ik bijna helemaal in mijn eentje gelopen." Uiteindelijk heeft ze €640,- opgehaald. Al dit geld werd uiteindelijk gedoneerd aan de Maag lever darm stichting. Een heel mooi bedrag, waar ze in totaal 200 kilometer voor gelopen heeft.  

Droom
Nathalie is dus ondanks haar visuele beperking nog altijd zeer actief op sportgebied. Dit eist ze van haarzelf, omdat ze nog een aantal sportieve doelen heeft in haar leven. Een van die doelen is een keer een Kennedymars lopen. Een Kennedymars is een wandeltocht van 80 km. Sportbedrijf Tilburg hoopt natuurlijk dat dit doel wordt verwezenlijkt en wenst haar veel succes en plezier hierbij!

Verder Lezen

Een showdown tafel

Sportbedrijf Tilburg