Sport in Tilburg
»
»

Sporten geeft (zonne-)energie!

Bovenaanzicht van de Ireen Wüst IJsbaan
12-7-2018 14:45:00
Bovenaanzicht van de Ireen Wüst IJsbaan

Sporten geeft (zonne-)energie!

Er is vandaag weer een zonnige periode aangebroken. Zoals het er nu uitziet laat elke weer-app bijna een week lang volle zon en temperaturen tot ver boven de 25 graden zien. Dit betekent de komende dagen een volle ligweide bij Recreatiebad Stappegoor. Maar niet alleen de ligweide is drukbezocht. Ook op het dak van het zwembad is het vol. Wist je dat het dak van het zwembad bedekt is met duizenden zonnepanelen? En dat deze zonnepanelen ook buiten de zonovergoten periodes zijn werk doen?

De gemeente Tilburg wil groeien naar een klimaat neutrale stad. Dit houdt in duurzaam wonen en werken, zonder dat dit een negatieve invloed heeft op het klimaat. De ambitie is om klimaat neutraal te zijn in 2045. Dit heeft gevolgen voor de gemeentelijke sportaccommodaties. Een voorbeeld hiervan is het opwekken van zonne-energie. Vrijwel de bekendste manier om zonne-energie op te wekken, is het aanbrengen van zonnepanelen.

Sportaccommodaties met zonne-energie
In 2017 zijn we gestart met de aanleg van zonnepanelen op de gemeentelijke sportaccommodaties. Momenteel zijn er in totaal 11 sportaccommodaties voorzien van zonnepanelen:
1. Sportcomplex T-Kwadraat
2. Ireen Wüst IJsbaan
3. IJssportcentrum
4. Recreatiebad Stappegoor
5. Robbenbad - Recreatiebad Stappegoor
6. Sporthal Reeshof
7. Sporthal Dongewijk
8. Sporthal de Blaak
9. Gymzaal Meerssenstraat
10. Gymzaal Mingersbergstraat
11. Gymzaal Bergeijkstraat

Deze 11 sportaccommodaties hebben van januari t/m juni 2018 een totaal van 1.1 miljoen KWh zonne-energie geproduceerd. Dit staat gelijk aan het maandelijks elektraverbruik van 3906 huizen en het jaarlijkse elektraverbruik van 327 huizen. Uitgaande van een gemiddeld verbruik van een huishouden bestaande uit 4 personen. Sommige sporthallen en gymzalen zijn bijna 100% duurzaam op elektraverbruik. Zo wekt gymzaal Mingerbergstraat maar liefst 97,8% duurzame zonne-energie op.

Een andere techniek om zonne-energie op te wekken is het plaatsen van folie van zonnecellen. Deze nieuwste techniek wordt deze maand bij Sportcomplex Drieburcht toegepast.

Wat levert dit concreet op?
Met het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie besparen we met de productie van 1.1 miljoen KWH:

  •  36.127 bomen 
  • 2.890 uren dat windmolens draaien
  • € 43.353
Verder Lezen