Sport in Tilburg
»
»

Prijswinnaar voorstelling: Volley Tilburg!

04-6-2019 13:00:00

Prijswinnaar voorstelling: Volley Tilburg!

Marcel Leijten van Volley Tilburg heeft met deze foto en onderstaand verhaal de prijs van de theatershow gewonnen!

De foto geeft 9 eendjes weer die samen een volleybal dragen. De 9 eendjes staan symbool voor de 9 speelsters van mijn jeugdteam (14-18 jaar) dat in 2015-2016 voor het eerst uitkwam in de seniorencompetitie. De volleybal spreekt voor zich. Dat was de gemeenschappelijke passie die bij hen centraal stond.

Ik startte met dat team als trainer/coach en wat meteen opviel was dat deze talenten technisch gezien weliswaar goed konden volleyballen maar dat van echte teamsamenwerking (nog) geen sprake was. Het was een team van eenlingen hetgeen ik vervolgens positief heb gebruikt met de (bad)eendjes als metafoor voor wie zij waren. Elk eendje had aan de onderkant het rugnummer van een speelster zodat eenieder zich ook kon identificeren met zo’n eendje. De eendjes hebben vervolgens gedurende het gehele seizoen een rol gespeeld tijdens de trainingen, de voorbesprekingen en bij wedstrijden tijdens het (positief) coachen. Dat varieerde van trainingsoefeningen waarbij er een heuse eendjesrace gespeeld werd, men eendjes moest omslaan door er ballen op te smashen, maar ook samenwerkingsoefeningen waarbij er in ‘eendjes’ gerekend moest worden. En dat allemaal als men tezamen succesvolle volleybalacties uitvoerden maar waarbij altijd de teamprestatie centraal stond.

Ook bij teambesprekingen voorafgaande aan de wedstrijden en tijdens evaluaties voorafgaande aan de trainingen was de term  “nou jij bent me er een(d)tje hoor” tot een zodanig begrip verworden dat de meiden deze kreten en andere woordspelingen daarop zelfs gingen gebruiken tijdens de wedstrijden om elkaar positief te steunen in moeilijke momenten. Men realiseerde zich langzaam dat die een-plus-een-is-twee in meervoud kon gelden als al die eendjes er in zouden slagen met elkaar samen te gaan werken aan één doel en met dezelfde passie. 

We hebben een geweldig seizoen gedraaid waarbij onderlinge communicatie en samenwerking in het team centraal stond. Daarnaast onderhielden we nauwe contacten met de ouders, vrienden en kennissen op de tribunes die ons bij uit- en thuiswedstrijden vergezelden. Ook zij werden stelselmatig betrokken bij het vieren van de overwinningen maar ook bij het verwerken van belangrijke verliespartijen. We werden uiteindelijk toch kampioen in de laatste competitiewedstrijd. Wat hebben we een bijzonder leuk seizoen gedraaid en veel geleerd van elkaar. Ook als trainer/coach heb ik geleerd maar bovenal ontzettend genoten van het proces dat deze een(d)tjes doormaakten en het resultaat dat daarbij en passant behaald werd alsmede het enthousiasme en betrokkenheid van familieleden / vrienden. Want het spelplezier stond echt steeds centraal maar het resultaat (kampioen) was er uiteindelijk ook naar terwijl dat vooraf nooit verwacht mocht worden van zo’n jong en onervaren team. Dat plezier dat uitte zich in een hoge betrokkenheid met elkaar, met veel beleving en emoties bij zowel lol, teleurstelling als verdriet.

Kortom alles wat een sport zo leuk kan maken. Deze rode draad van positief kijken en problemen omdenken naar mogelijkheden heeft inmiddels binnen Volley Tilburg vaste grond onder de voeten gekregen en wordt elke week opnieuw weer door ten toon gespreid bij de vele teams die Volley Tilburg rijk is.  

Verder Lezen