Sport in Tilburg
»
»

Nationale Sportweek: Sport en Tilburg

15-9-2018 15:00:00

Nationale Sportweek: Sport en Tilburg

Dit jaar bestaat de Nationale Sportweek 15 jaar. Daarom is er een extra lange en feestelijke Nationale Sportweek. Van 15 t/m 29 september staat sport centraal in Nederland, dus ook in Tilburg.  Wat wordt er zoal in Tilburg gedaan rondom sport? Te veel om op te noemen. Om toch een indruk te geven, hieronder enkele sportthema's uitgelicht.

Sport en vereniging
Tilburg kent veel verschillende sportverenigingen. Naast de bekende sporten zijn er ook verenigingen die minder bekend zijn. Wat denk je van verenigingen die Ultimate Frisbee, floorball, schermen of onderwaterhockey aanbieden? Hier leer je meer over deze bijzondere verenigingen.  Een van deze minder bekende verenigingen in Tilburg is Windsurf Club Beekse Bergen. In februari 2017 kregen ze een fikse tegenslag te verwerken. Hun gehele berging mét materiaal ging in rook op door een brand. Het afgelopen jaar hebben ze met man en macht geprobeerd overeind te blijven als vereniging en dat is gelukt. Meer dan gelukt zelfs, want ze hebben er sinds dit jaar 90 nieuwe leden bij gekregen. Dit door diverse initiatieven, zoals het aanbieden van SUP-yoga. Een voorbeeld dat het verenigingsleven in Tilburg leeft. De deuren van de Tilburgse verenigingen staan open voor iedereen die een keer mee wil sporten. Benieuwd welke verenigingen er zijn? Binnenkort vind je op www.sportintilburg.nl een sportfinder, met daarop een overzicht met alle Tilburgse sportverenigingen. 

Leuk feitje: De oudste Tilburgse sportvereniging is Kolveniersgilde St. Dionysius. Deze stamt van 6 januari 1665. De jongste vereniging is FC Tilburg, opgericht op 1 juli 2017.  

Sport en school
Op de Tilburgse basisscholen wordt veel aan sport gedaan. Er zijn inmiddels 17 basisscholen met een Gezonde School vignet Sport & Bewegen en 6 scholen werken naar dit vignet toe. Ook 3 MBO scholen hebben het vignet binnen en mogen zich gezonde school noemen. Vooral de combinatiefunctionarissen zorgen op 34 basisscholen met hun sportprogramma's voor sportende leerlingen. Naast de reguliere gymlessen waar kinderen verschillende sporten leren kennen, organiseren zij bijvoorbeeld ook de daily of weekly mile en sportdagen zoals de Koningsspelen.  In totaal waren er afgelopen jaar 37542 beweegmomenten buiten de gymlessen om. 

Daarnaast worden er op scholen richting de Warandeloop en Tilburg Ten Miles diverse loopclinics gehouden en lopen veel kinderen mee tijdens deze evenementen. Ook aan de stedelijke avond4daagse en de avond4daagse in Tilburg-Noord wordt actief deelgenomen door basisscholen.

Aan het begin van elk schooljaar kunnen kinderen zich opgeven voor Try Out Sport. Hierbij kunnen basisschoolleerlingen nieuwe sporten uitproberen.  Afgelopen jaar deden 3500 Tilburgse kinderen mee. 

In de vakanties wordt er ook niet stil gezeten. Elk jaar doen er ruim 3000 deelnemers mee aan de verschillende Vakantietoernooien. Meer weten over wat er op de basisscholen in Tilburg wordt gedaan aan sport, spel en bewegen? Volg Beweegteam Onderwijs op facebook!

Sport en Bedrijf
Niet alleen op scholen in Tilburg wordt gesport, ook binnen het bedrijfsleven in Tilburg wordt bewogen. Onder andere door concepten als Competitie Buiten Bedrijf leren collega's elkaar op een andere manier kennen tijdens een potje zaalvoetbal of tafeltennis. Al ruim 26 jaar biedt Competitie Buiten Bedrijf diverse sportcompetities en -clinics aan. Afgelopen jaar deden 108 teams mee, in totaal 710 deelnemers, aan 15 verschillende sporten.

Dit najaar kun je ook weer met collega's meedoen aan Competitie Buiten Bedrijf. Kijk hier welke sporten worden aangeboden en geef je nog snel op!

Aangepaste sport
Voor sporters met een handicap heeft Tilburg een divers aanbod. Zo is er bijvoorbeeld rolstoelbasketbal, fitness, zwemmen, badminton, taekwondo en bowling. Het gehele aanbod is hier te vinden.

Op 22 september wordt er op het Pieter Vreedeplein het 'Decathlon Aangepast Sporten Plein' georganiseerd. Van 12.30-16.00 uur zijn er diverse demonstraties en clinics, aangeboden door aangepast sportaanbieders, om meer bekendheid te geven aan het sportaanbod voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Daarnaast wordt er ook gewandeld. Vanaf 12.00 uur kun je met de nieuwe wandelapp twee mooie routes door Tilburg lopen. Het programma verschijnt deze week online.

Sport en wijk
Er zijn in Tilburg tientallen openbare sportveldjes waarop elke dag veel kinderen en jongeren zich uitleven. 's Middags na schooltijd, in de avond of in het weekend, ook zelfs in de regen; elke dag zijn er wel kinderen op de velden te vinden. Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Buurtsport Tilburg initieert voor de jeugd verschillende sportactiviteiten op velden in de wijk. Daarnaast kunnen jonge kinderen met hun moeders deelnemen aan de Speelsafari in Tilburg-Noord. 

Hier vind je alle openbare sportvelden. Naast de sportveldjes zijn er nog veel grasvelden en speeltuinen waar kinderen zich kunnen vermaken. 

Wil je op de hoogte blijven van alle sportactiviteiten in en rondom Tilburg? Volg dan sportintilburg op facebook.

Verder Lezen