Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord #21: Tharique Lodewijks

08-11-2019 08:07:00

Medewerker aan het woord #21: Tharique Lodewijks

medewerker aan het woord

In deze rubriek maak je maandelijks kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Tharique Lodewijks. Hij is Buurtsportmedewerker en is voornamelijk werkzaam in de Reeshof. “Ik vind het mooi om de persoon te mogen zijn die de jongeren de kansen tot sport biedt.”  

Van gymdocent naar Buurtsportmedewerker
Tharique is opgegroeid in Curaçao en is naar Nederland verhuisd om te gaan studeren. “Ik begon met ROC Sport en Bewegen, zodat ik gymdocent kon worden. Tijdens mijn 3e jaar mocht ik stage lopen bij Sportbedrijf Tilburg. Dankzij die stageperiode ben ik blijven hangen bij Team Buurtsport. Ik kwam er toen achter dat een baan als Buurtsportmedewerker veel beter bij me past dan een baan als gymdocent, omdat ik op deze manier veel dichter bij de jongeren sta. Een gymdocent moet jongeren bijvoorbeeld punten geven op basis van prestaties. Bij Buurtsport proberen we de kwaliteiten en talenten van jongeren naar boven te halen, op zowel sportief als sociaal gebied. Ik werk met jongeren die samen met mij lekker willen sporten en niemand wordt hierop beoordeeld.”
Tharique is na zijn studie Sport en Bewegen eerst twee jaar gaan werken bij Buurtsport en is daarna ook door gaan studeren. “Ik studeer nu sociale studies in ’s-Hertogenbosch en ben bezig met mijn afstudeerscriptie. De reden waarom ik voor sociale studies heb gekozen, is omdat ik het leuk vind om net zoals bij Team Buurtsport met mensen te werken.”

Het verschil tussen Nederland en Curaçao op sportief gebied
Tharique praat vol passie en gevoel over zijn werk. “Ik ben zelf opgegroeid in Curaçao en was toen ook al veel bezig met sport. Wij gingen vroeger vaak voetballen, maar wij wisten dat als de bal lek ging, we helaas niet verder konden voetballen. En dan heb je niks meer om handen. Hierdoor gaan jongeren vanzelfsprekend andere dingen doen en andere keuzes maken. Daar was namelijk geen organisatie zoals Buurtsport, die ons bezig hielden met sport of waar we gewoon om een nieuwe bal konden vragen. Ik vind het mooi om nu de persoon te mogen zijn die jongeren de kans biedt om te sporten. Als er in Curaçao zo’n soort organisatie was geweest, had ik dat fantastisch gevonden.’’ Dit sluit meteen aan op de droom van Tharique. “Ooit hoop ik terug te keren naar Curaçao en daar een project zoals Buurtsport op te zetten. Dat zou ik echt geweldig vinden.”

Veel verschillende sporten beoefend
Tharique is van kinds af aan altijd al heel actief geweest op het gebied van sport. “Ik heb ontzettend veel sporten beoefend. Ik ben in Curaçao begonnen met honkbal. Dat is daar de meest beoefende sport. Daarna ben ik gaan wedstrijdzwemmen en heb ik nog waterpolo gedaan. Ik heb heel lang gebasketbald, maar daar moest ik door knieblessures helaas mee stoppen. Toen ben ik gaan voetballen in een vriendenteam en dit doe ik nog steeds. Ik speel in een competitie voor alleen Tilburgse teams. Deze competitie wordt iedere week op dezelfde locatie gespeeld. Hierdoor ben je niet steeds een halve zondag kwijt als je bijvoorbeeld uit moet spelen. Alle deelnemende teams komen iedere zondagochtend naar hetzelfde sportcomplex en spelen steeds tegen elkaar. Deze competitie is onafhankelijk van de KNVB en maar weinig mensen weten van deze competitie af.”

Tafeltennis
Een van de sportactiviteiten die wordt georganiseerd door Buurtsport is tafeltennis. Tafeltennis is ook de sport van deze maand. Ieder jaar organiseert de Nederlandse Tafeltennisbond NTTB een groot tafeltennistoernooi in Sportcomplex T-Kwadraat, dit jaar op 9 en 10 november. Op de tweede dag van dit toernooi, staat de helft van de zaal vol met ongebruikte tafeltennistafels. Buurtsport bedacht toen dat dit deel dan mooi kan worden gebruikt voor een Buurtsporttoernooi voor jongeren. Tharique organiseert dit toernooi nu al drie jaar. “Dit toernooi is jaarlijks een groot succes. Voorafgaand aan dit toernooi, gaan we eerst een paar keer tafeltennissen met de jongeren, zodat ze er weer een beetje klaar voor zijn. De jongeren kijken hun ogen altijd uit tijdens het toernooi, omdat het ieder jaar weer groots wordt aangepakt. Een van de leuke aspecten van dit toernooi vind ik dat jongeren van verschillende leeftijden en achtergronden samen komen en ook samen gaan tafeltennissen. Diverse groepen gaan dan lekker samen aan de gang en dat vind ik mooi om te zien. Ik merkte dat er animo was voor dit toernooi, omdat iedere keer als ik voor Buurtsport ging tafeltennissen met de jongeren, we uiteindelijk met minimaal 20 jongeren het spelletje ‘rond de tafel’ stonden te doen. Sommige jongens die aan het voetballen waren, stopten daarmee en gingen samen met ons tafeltennissen. Mede hierdoor ben ik zelf ook een beetje verliefd geworden op het tafeltennis. Ik vind het gewoon echt een heel leuk spel en vind het zelfs zo leuk, dat ik nu een tafeltennistafel heb aangeschaft.” Dit weekend wordt het toernooi weer georganiseerd, en we hopen natuurlijk dat het weer een succes gaat worden!

Wij wensen Tharique succes met het schrijven van zijn afstudeerscriptie en hopen dat hij ooit zijn dromen waar kan gaan maken!

Verder Lezen