Sport in Tilburg
»
»

WEURO 2017: EK voetbal voor vrouwen zit er op!

31-7-2017 12:28:00

WEURO 2017: EK voetbal voor vrouwen zit er op!

Het WEURO 2017 zit er op: de OranjeLeeuwinnen zijn Europees Kampioen! Wat een prestatie en wat een bekroning op een geweldig toernooi. Speelstad Tilburg feliciteert de OranjeLeeuwinnen en staf met deze prachtige titel. In Tilburg werden er 4 groepsduels en 1 kwartfinale gespeeld. Naast de wedstrijden was er op het Pieter Vreedeplein elke wedstrijddag een EK Fanzone en vertrok er een fanwalk naar het stadion.

100 dagen Kick-Off
Maar het EK feest in Tilburg begon eigenlijk al 100 dagen voor de start van het toernooi, op vrijdag 7 april. Toen vond de Kick-Off plaats op het Pieter Vreedeplein. Ambassadeurs Tess Smit en Kirsten van de Ven werden bekend gemaakt en gaven het startschot voor 100 dagen voetbalplezier in en rondom Tilburg. Op deze vrijdag konden bezoekers deelnemen aan vele voetbalspellen en werd ook  de Mobiele Fanzone voor het eerst in gebruik genomen. Deze wagen reed in de 100 dagen voor het toernooi wekelijks rond in en rondom Tilburg (en zelfs een keer over de grens naar België) om iedereen te enthousiasmeren voor het toernooi en voor meidenvoetbal. Toernooien, kermissen en andere evenementen werden aangedaan. De EK mobiele fanzone zorgde voor vertier voor jong en oud. Men kon meedoen aan vele voetbalspelletjes, voetbalskills laten zien in de pannakooi, een EK quiz doen en laten zien hoe veel je kon hooghouden met Keepie Uppie. Ook EK mascotte Kicky was vaak van de partij.

Vanaf 7 april werd er elke dag afgeteld naar het toernooi toe. Op instagram (@weuro2017tilburg) werd elke dag een Tilburger of iemand die iets heeft met het Tilburgse meiden-/vrouwenvoetbal in de spotlights gezet. Het Tilburgse instagramaccount groeide uit tot de grootste van alle speelsteden.

Daarnaast stond elke vrijdag in het teken van #footballfriday. Online werden er acties gehouden waar leuke EK prijzen te winnen waren. Verschillende toernooien vonden plaats op deze vrijdagen en er werden door studenten van de Rooi Pannen en Speco verschillende evenementen georganiseerd in het teken van het EK.

In de 100 dagen voor het EK kleurde Tilburg langzaam oranje. Langs de weg, in de kranten, overal werd het EK steeds meer zichtbaar. Op Koningsdag was er landelijke bekendheid toen Koning Willem Alexander en prinses Amalia uit handen van Tess en Kicky oranje shirts overhandigd kregen.

Keepie Uppie
In aanloop naar het toernooi werd er een Keepie Uppie competitie gehouden. Elke speelstad mocht een princess en een queen selecteren, die uiteindelijk op 8 juli in Rotterdam tegen elkaar streden voor de titel. Vanuit Tilburg waren Janne Hutten en Demi van Stiphout de onbetwiste Keepie Uppie kampioenen. En voor Janne Hutten bleef het niet bij de Tilburgse titel. Zij ging er in Rotterdam met de beker vandoor en mag zich Keepie Uppie princess van Nederland noemen. 

EK in Tilburg
Op 16 juli werd eindelijk het EK afgetrapt in Utrecht, waar de OranjeLeeuwinnen de belangrijke overwinning op Noorwegen boekten. In Tilburg ging het voetbalfeest 2 dagen later echt van start. Tijdens de wedstrijddagen was er een EK fanzone ingericht op het Pieter Vreedeplein. 5 dagen werd er een voetbalfeest gevierd met voetbalspellen, clinics, optredens, muziek en entertainment.

Op dinsdag 18 juli stonden IJsland en Frankrijk tegenover elkaar. Voorafgaand was het één groot feest op de fanzone, waar zo'n 2000 IJsland fans zich hadden verzameld. IJslandse bands zorgden voor een goede sfeer. Beelden van de IJslandse taferelen op het Pieter Vreedeplein gingen heel Nederland door. Ook de fanwalk naar het stadion was een groot succes, met duizenden supporters en voorop een brassband.

De tweede Tilburgse wedstrijd ging tussen Duitsland en Italië. Ook voor deze wedstrijd konden de fans terecht op het Pieter Vreedeplein, waar kinderen zich vermaakten in de pannakooi, met diverse clinics of bij de mobiele fanzone. Ook hier werd gezamenlijk naar het stadion gelopen.

Op maandag 24 juli vond de derde Tilburgse wedstrijd plaats, en dat was er niet zomaar een. Nederland en België streden om een plek in de kwartfinale. Voorafgaand was het één groot feest op de EK fanzone, met veel muziek, entertainment, clinics van ex-internationals en vooral veel Belgische en Nederlandse fans. De fanwalk was de grootste die Tilburg heeft gehad en zowel Belgen als Nederlanders maakten er een groot feest van. De wedstrijd werd uiteindelijk ook nog door Nederland gewonnen, waardoor ze als eerste in de groep eindigden.

De vierde groepswedstrijd ging tussen Engeland en Portugal. Iets minder fans, maar een gezellige sfeer op de EK fanzone.

De laatste Tilburgse wedstrijd vond 30 juli plaats. De kwartfinale tussen Oostenrijk en Spanje eindigde in 0-0. Penalties waren nodig en debutant Oostenrijk trok aan het langste eind. Zij zijn halve finalist.

Lees hieronder alle leuke feitjes en cijfertjes gedurende het WEURO2017 in Tilburg.

Speelstad Tilburg wil alle betrokkenen en partners bedanken voor de samenwerking tijdens dit EK!  

Verder Lezen
Download