Sport in Tilburg
»
»
»

Eerste hulp bij schaatsen

Eerste hulp bij schaatsen

Ook jij hebt vast wel eens op ijzers gestaan op een ijsbaan. Mocht je nou niet tot de groep "betere schaatsers" behoren, geen paniek. Wij hebben hieronder een lijstje samengesteld om de schaatsbaan te overleven zonder te eindigen op de eerste hulp!

Verder Lezen

1. Kies de juiste maat schaatsen

Als je schaatsen koopt of huurt kun je het beste een halve maat groter nemen dan je normale schoenmaat. Je hebt vaak wat dikkere sokken aan en je voet mag niet te krap zitten, maar ook niet te los. De schaats moet goed aansluiten aan je voet. Je wilt tenslotte geen blaren of kramp krijgen.
Sportbedrijf Tilburg

2. Een kwestie van evenwicht

Loop als je je schaatsen hebt aangetrokken even een paar rondje op het "droge". Op een dun ijzertje staan is natuurlijk heel anders dan op schoenen. Op deze manier kan je even wennen aan de schaats. Heb je het onder controle, stap dan voorzichtig het ijs op.
Sportbedrijf Tilburg

3. Rustig aan beginnen

Probeer niet gelijk de nieuwe Ireen Wüst of Sven Kramer te zijn. Wen eerst even aan het ijs door rustig te lopen met eventueel hulp van een schaatsrekje of de reling. Als je op een gegeven moment gewend bent, kun je rustig gaan schuiven met je voeten over het ijs. Buig hiervoor een beetje door je knieën en hel je bovenlichaam lichtjes naar voren. Blijf altijd aan de rechterkant van de baan en schaatst niet tegen de richting in.
Sportbedrijf Tilburg

4. Remmen

Er zijn verschillende schaatstechnieken om te remmen. 1. Laat je stoppen door (langzaam) tegen de reling te schaatsen. 2. Breng de punten van je schaatsen naar elkaar toe, op deze manier rem je langzaam af. 3. Rem op de ski manier, dit doe je door beide voeten parallel tegen elkaar zetten en schuin af te remmen. Let op doe alles met beleid, zeker als je net begint.
Sportbedrijf Tilburg

5. Pootje over in de bocht

Heb je al iets meer vertrouwen in jezelf op het ijs dan kun je een keer een pootje over in de bocht doen. Hierbij zet je af met je rechterbeen en in de bocht zet je je rechtervoet langs binnen over je linkervoet. Als je op deze manier door de bocht gaat verlies je geen snelheid en kan je na het bochtje gewoon weer verder schaatsen.
Sportbedrijf Tilburg