Sport in Tilburg
»
»

Drie Tilburgse atleten bereiden zich voor op EK Cross

30-11-2018 13:07:00

Drie Tilburgse atleten bereiden zich voor op EK Cross

Volgende week, op zondag 9 december, vindt op het terrein van Safaripark Beekse Bergen De SPAR European Cross Country Championships plaats, ofwel het EK Cross. Deze 25e editie komt voor de 2e keer naar Nederland. In totaal strijden 590 topatleten uit 38 landen op 9 december om de winst. Nederland vaardigt 26 atleten af naar het EK Cross. Hier zitten drie Tilburgers bij: Julia van Velthoven (24), Luuk Maas (19) en Robin van Riel (18).

 

In Tilburg wordt tijdens zeven wedstrijden gestreden om de medailles: jongens en meisjes onder 20 jaar, mannen en vrouwen onder de 23 jaar, mannen en vrouwen senioren én een mixed relay. De individuele onderdelen kennen ook een landenklassement, waarvoor de beste drie atleten per race gelden.
Julia van Velthoven doet mee bij de senioren, Luuk Maas en Robin van Riel komen in actie bij jongens onder 20 jaar.

Even voorstellen
Julia van Velthoven, woonachtig in Tilburg maar atlete van AV Cifla uit Nijmegen, liep vorig seizoen vier persoonlijke records. Op de 1500m, 5km baan en weg en op de 10 km verbeterde ze zichzelf. Ze werd bij de 5km op de baan 2e tijdens het NK.  Voorheen koos ze vaak voor de korte cross, maar sinds een jaar ook op de lange cross. Bij het NK van 2017 bleek namelijk dat ze kort achter de Nederlandse top zat. 

Luuk Maas traint sinds kort bij dezelfde club als Julia. Hij werd afgelopen winter opnieuw Nederlands Kampioen 10 km bij de junioren, ook in 2017 won hij deze titel. Luuk, die lange tijd trainde bij Tilburg Road Runners,  werd al eerder kampioen op de baan (5000m), op de weg (10km) en indoor (3000m). 

Robin van Riel is atleet van AV Attila. Zijn specialisatie is de 800 meter. Hij deed aan één eerder EK mee, het EK U20 in Italie, waar hij de halve finale van de 800 meter haalde. Daarnaast won hij nationale titels op de baan en bij de cross. Hij begon pas met atletiek in 2009, daarvoor voetbalde hij bij SC 't Zand. 

Warandeloop als voorbereiding en kwalificatie
Het was nog even spannend of de drie Tilburgers mee mochten doen met het EK Cross. Afgelopen weekend tijdens de Warandeloop was namelijk de kwalificatie. Op basis van de prestaties die daar geleverd werden werd het Nederlands team vastgesteld. Nederland is op alle individuele onderdelen vertegenwoordigd, alleen op de mixed relay kon geen representatief team worden samengesteld.
Voor Julia is het haar eerste EK Cross. Vanaf augustus is ze al bezig met de voorbereiding op dit grote evenement. De Warandeloop werd de grote test. Daar werd ze knap 5e en zelfs 2e Nederlandse achter Jip Vastenburg. Goed genoeg om zich te plaatsen als één van de vijf Nederlandse vrouwen. Ze kijkt er naar uit om volgende week aan de start te verschijnen, voor eigen publiek, 10 kilometer van haar huis af.

Ook Robin heeft een thuiswedstrijd. Hij vindt het heel bijzonder om als Tilburger, en als ambassadeur van dit evenement, deel te mogen nemen aan het EK in eigen stad. Hoe hij er naartoe leeft? Robin: "In de komende anderhalve week probeer ik mijn vorm te behouden, om zo alles te kunnen geven tijdens de wedstrijd."

Bijzondere deelnemers
Naast de drie Tilburgse atleten kun je ook naar het EK Cross komen kijken om andere bijzondere atleten in actie te zien. Bijvoorbeeld de drie hardlopende Noorse broers Ingebrigtsen. Jakob, Henrik en Filip gaan allemaal voor de titel in Tilburg. Jakob, de jongste van het stel, heeft zijn naam afgelopen zomer gevestigd. Hij won op 17-jarige leeftijd als jongste man ooit zowel het goud op de 1500 als de 5000 meter tijdens het EK in Berlijn. In Tilburg zullen Luuk en Robin aan hem een grote concurrent hebben, aangezien hij deel neemt in de leeftijdsklasse tot 20 jaar. Jakob's broers Henrik en Filip lopen de mannenwedstrijd.

Wil je weten welke Nederlanders er verder deelnemen aan het EK Cross? De gehele lijst met 26 Nederlandse deelnemers is hier te vinden. Tickets voor het evenement zijn hier te bestellen. 

Verder Lezen