Sport in Tilburg
»
»

Dat geeft energie!

26-9-2019 11:01:00

Dat geeft energie!

Tilburg wil in 2045 klimaatneutraal zijn en de uitstoot van CO2 tot een minimum beperken. Een flinke uitdaging voor heel de stad. Met een jaarlijks energieverbruik van 1,4 miljoen kWh voor Stappegoor en 1 miljoen kuub gas voor het IJssportcentrum valt er voor het Sportbedrijf veel te winnen. En daar houden zij wel van, blijkt uit het verhaal van Sedat Yentur, specialist bouw en inrichting sportaccommodaties bij het Sportbedrijf.  

Inmiddels liggen duizenden zonnepanelen op de daken van 11 gemeentelijke sportaccommodaties. Sinds een paar maanden schittert er ook zonnefolie op het dak van Drieburcht. Een nieuwe techniek om zonne-energie op te wekken maar met eenzelfde werking als panelen. Folie is bedoeld voor daken die minder gewicht kunnen dragen en het is ook te gebruiken op gebogen oppervlaktes. "We hebben vorig jaar maar liefst 173.000 euro bespaard op elektriciteit", vertelt Sedat enthousiast. "We zetten flink in op duurzaamheid. En dat stopt niet bij zonnepanelen en folie", lacht hij. "Onze ambities gaan veel verder."  

Verantwoordelijkheid
"Met 4 miljoen bezoekers per jaar hebben we een flinke verantwoordelijkheid", aldus Sedat. "Ik tel trouwens de bezoekers mee die komen kijken naar wedstrijden. Ook zij maken gebruik van faciliteiten. Onze accommodaties moeten natuurlijk veilig zijn. Maar ook duurzaam. Dat vraagt heel wat achter de schermen. Onder het mom van 'samen bereik je meer dan alleen', vinden wij het belangrijk dat naast investeringen in onder meer zonne-energie, slimme meters, isoleren en nieuwe, zuinigere installaties, ook collega's en bezoekers bijdragen aan een veilig en duurzaam Sportbedrijf."  

Afweging
"Continu kijken we hoe we onze accommodaties duurzaam kunnen verbeteren. Dat gebeurt in overleg met Vastgoed, PPI en Faciliteiten. De gemeente is steeds op zoek naar nieuwe technieken om de duurzaamheidsopgave te halen. Stappegoor is 24 jaar oud. De installaties in T-Kwadraat en Drieburcht zijn nieuwer en uiteraard een stuk zuiniger en efficiënter. Dan loont het de moeite om af te wegen of we niet eerder dan gepland moeten investeren in duurzaam, nieuw materiaal op Stappegoor. Dat levert niet alleen een lager energieverbruik op. Minder storingen betekent ook minder vaak hulp inroepen voor reparaties. En dus minder kilometers, wat weer effect heeft op de CO2-uitstoot."  

Aanzienlijke besparing
Voor 2017 bedroeg de energierekening voor het Sportbedrijf 1,4 miljoen euro. "Een flinke rekening inderdaad", lacht Sedat. De flinke besparing in 2018 vraagt om een toelichting. "De extreem warme zomerperiode heeft daar natuurlijk aan bijgedragen. Als we kijken naar het effect van de zonnepanelen, dan is ten opzichte van 2017 nu al een energiebesparing in verbruik te zien van 27% bij het IJssportcentrum. De nieuwe installaties op Stappegoor zijn goed voor een daling van het energieverbruik met 47% ten opzichte van 2017. De slimme meters van de binnen sportaccommodaties  hebben gezorgd voor 30% minder energieverbruik ten opzichte 2017. De zonnepanelen bij sporthal T-Kwadraat en Ireen Wust IJsbaan voorzien inmiddels in de periode van januari 2019 tot en met augustus 2019 voor 72% in duurzame energie. En zo kan ik nog wel even doorgaan", aldus een bevlogen Sedat.  

Op scherp
Structureel zijn er binnen het Sportbedrijf evaluatiegesprekken waarbij het energieverbruik van de accommodaties onder de loep wordt genomen. "Een daling in kosten is geweldig. Een stijgende lijn is een ander verhaal. Dat vraagt om een verantwoording. En dan is het zoeken naar de oorzaak. Zo kwam ooit boven water dat een lekkage in de kruipruimte bij de Roomley zorgde voor de flinke stijging in energieverbruik. En zo blijven we op scherp. Regelmatig krijgen we bezoek van andere gemeenten die graag een kijkje in de keuken komen nemen."  

Bewustwording
"Energie besparen begint bij jezelf", gaat hij verder.  "Met 60 sportaccommodaties, tientallen sportverenigingen, sporters, bezoekers en collega's valt er nog veel te winnen op dit gebied. Neem Stappegoor. Nog efficiënter omgaan met verlichting en attracties, bespaart op jaarbasis energie voor 7 huizen. Dan heb ik het nog maar over de werking van 4 motoren!"  

Sedat: "Bezoekers vinden dat ze recht hebben op lang douchen. Jammer, want we kunnen een hoop water en energie besparen. De uitdaging is om mensen te triggeren hier bewuster mee om te gaan. Dat geldt ook voor collega's die een raam openzetten terwijl de airco aanstaat. Of het licht laten branden op kantoor, toilet of in sportkantines en kleedkamers. Allemaal voorbeelden die samen onnodig een hoop energie kosten. Door hier bewuster mee om te gaan en elkaar aan te spreken, bespaar je zo'n 20 tot 30% extra kosten.  

We willen mensen op verschillende manieren zo vaak mogelijk bewust maken van wat zij kunnen doen. En vooral wat dat oplevert. Niet in cijfers, maar door aan te geven tot hoeveel hectare bos de aanpassing leidt, welk bedrag het oplevert, hoeveel huizen je gratis van energie kunt voorzien en nog meer taal die tot de verbeelding spreekt. Zo hopen we steeds stappen te kunnen blijven zetten en mensen te inspireren. Een dagelijkse taak, maar wel de moeite waard. Want alleen samen bereiken we het beste resultaat!"        

Verder Lezen