Sport in Tilburg
»
»

Citytrainers actief voor hun stad

Citytrainers Kim en Chris
29-8-2019 14:49:00
Citytrainers Kim en Chris

Citytrainers actief voor hun stad

Tijdens diverse sportevenementen in de stad kun je ze hebben gespot: de Tilburgse Citytrainers. Deze jongeren of volwassenen hebben een cursus CityTrainer gevolgd waar ze hebben geleerd hoe ze hun talent in kunnen zetten en zelfstandig sportactiviteiten kunnen organiseren. Na de cursus zetten ze zich in voor hun stad; zo organiseren ze activiteiten in de wijk, begeleiden groepen sporters en ze helpen bij stedelijke sportevenementen.

 

In Tilburg kun je geregeld Citytrainers tegenkomen. Zo hebben diverse Citytrainers de afgelopen jaren sportevenementen in de stad ondersteund met werkzaamheden zoals toezicht, side events en wedstrijdleiding. Ze zijn bijvoorbeeld actief bij verschillende voetbaltoernooien als het 5 mei straatvoetbaltoernooi en het Midnight Futsal Tournament. Hier vervullen ze de rol van scheidsrechter en toezichthouder, maar ze helpen ook de wedstrijdleiding en ze organiseren en begeleiden diverse side events.

Actief bij grote sportevenementen
Ook bij stedelijke evenementen als de Tilburg Ten Miles en de Wielerronde van de Besterd worden Citytrainers ingezet. De afgelopen twee jaar hebben acht verschillende Citytrainers de wedstrijdleiding van de Wielerronde van de Besterd ondersteund in diverse werkzaamheden. Het grootste evenement waar ze meehelpen is de Tilburg Ten Miles. Zo begeleiden enkele Citytrainers loopgroepen in aanloop naar de TTM en lopen ze zelf ook mee. Voorgaande edities liepen ook meerdere statushouders mee die afgelopen jaren hun Citytrainer certificaat behaalden. Een unieke prestatie! 

Activiteiten in de wijk
Naast deze stedelijke evenementen organiseren veel Citytrainers activiteiten op sportveldjes in de wijk. Van voetbal tot basketbal tot tafeltennis. Zo wordt er door een Citytrainer wekelijkse soccer skill activiteiten aangeboden en daarnaast organiseert hij twee keer per jaar een wijkvoetbaltoernooi. Ook ondersteunen wekelijks 15 Citytrainers de Buurtsportmedewerkers bij hun activiteiten.

Er wordt niet alleen vanuit organisaties gevraagd of Citytrainers kunnen helpen bij hun evenementen, vaak komen ze ook zelf met ideeën en initiatieven om bijvoorbeeld een activiteit op te zetten of te helpen in de wijk. Zo zet Citytrainer Chris zich in voor American Football vereniging Tilburg Wolves en helpt hij bij Buurtsport. Hij behaalde een paar jaar geleden zijn certificaat. "Ik ben blij dat ik de cursus heb gedaan. Ik weet wat er komt kijken bij het organiseren van evenementen en ik heb geleerd hoe je moet omgaan met verschillende doelgroepen."

Vier Citytrainers behalen diploma
Zes Citytrainers zijn na het afronden van de cursus niet stil blijven zitten. Naast de vele activiteiten die ze begeleiden en organiseren, hebben ze het afgelopen jaar ook een opleiding gevolgd. Deze zomer ontvingen vier Citytrainers hun LSR 3 diploma (Leider Sportieve Recreatie niveau 3), aangeboden door 'Let us train you'. CityTrainer Tilburg ziet dit als perfect traject voor Citytrainers die een bevoegdheid willen behalen op het gebied van sport en spel, maar niet meer een sportopleiding zoals CIOS, sport en bewegen of ALO kunnen of willen volgen. 

Nieuwe cursus CityTrainer
Eind oktober start de nieuwe Citytrainercursus 'Ik train mijn stad'. Jongeren en volwassenen die iets voor hun stad willen betekenen en hun talent willen ontwikkelen kunnen zich hiervoor aanmelden. Tijdens de cursus leren ze hoe ze zichzelf kunnen presenteren en hoe ze sport- en beweegactiviteiten kunnen ondersteunen en organiseren. Deelnemers leren er hun creatieve, sportieve, organisatorische en sociale talenten aan te scherpen en in te zetten.


Heb jij ook interesse of ken jij iemand die deze cursus wil doen? Meld je hier aan voor de nieuwe cursus en wie weet zien we jou volgend jaar bij een van de sportevenementen in de stad!

Verder Lezen

-

Vier Citytrainers behaalden afgelopen zomer hun LSR3 diploma.
Sportbedrijf Tilburg