Sport in Tilburg
»
»

CityTrainer zorgt voor nieuwe kansen

26-10-2020 15:15:00

CityTrainer zorgt voor nieuwe kansen

In november starten de nieuwe CityTrainer cursussen. Je leert bij deze cursus hoe je een sportactiviteit kunt organiseren en begeleiden, hoe je conflicten oplost en jongeren in de wijk aan het bewegen kunt krijgen. Het geeft jongeren en volwassenen tools en vaardigheden die ze kunnen gebruiken bij het vinden van hun passie of een baan, en die ook voor hun persoonlijke ontwikkeling goed zijn. Denk aan het krijgen van zelfvertrouwen en leiding geven. CityTrainer is voor iedereen die houdt van sport, iets wilt betekenen voor de stad of de wijk, en voor mensen die willen groeien. We spraken Marieke van der Linde, projectleider van CityTrainer. ‘Je krijgt bij geen een andere activiteit zo’n diverse groep in een gymzaal aan het sporten. Dat is echt uniek!’

In 2011 ontstond in Tilburg het idee om CityTrainer op te zetten. Destijds was er al de ‘Tilburg Troopers’, een jongerenproject waarbij jongeren de cursus ‘Meedoen, Leren, Winnen’ (tegenwoordig Heroes of the Cruyff Courts) van de Johan Cruijff Foundation werd aangeboden. “Dit programma richtte zich echter vooral op jongeren tot en met 17 jaar waarbij voetbal en het groepsproces centraal stonden. In Tilburg wilden we meer maatwerk. Er was behoefte aan een sport- en begeleidingsprogramma gericht op het individu waarbij persoonlijke doelen net zo belangrijk waren als het leren hoe je een sportactiviteit organiseert. In den Bosch waren ze al begonnen met het landelijke project CityTrainer, op deze manier kwamen wij ermee in aanraking,” aldus Marieke.

Ontwikkeling
In 2012 werd gestart met CityTrainer in Tilburg en werden de eerste certificaten uitgereikt. Sindsdien zijn er 225 personen uit Tilburg en omgeving die een certificaat in ontvangst hebben genomen. Van jongeren tot volwassenen, van scholieren tot statushouders.
CityTrainer groeit nog elk jaar. Zo is het format van Citytrainer ook opgenomen door middelbare scholen en ROC’s. Bij het Reeshof College volgen leerlingen bijvoorbeeld een interne training volgen tot Eventtrainer. Ze kunnen organisatoren ondersteunen van een evenement of activiteit in de stad. Zo hielpen ze ook tijdens het Vakantietoernooi Zaalvoetbal van het Sportbedrijf.
Verder zijn een paar jaar terug enkele basisscholen in Tilburg gestart met Citytrainer Junior. Hier worden kinderen uit groep 7/8 opgeleid tot spelbegeleiders tijdens schoolpauzes. Dit om een extra beweegmoment te creëren en kinderen samen te laten spelen.
Daarnaast is er sinds vorig jaar, naast de cursus voor jongeren, ook een cursus voor volwassenen. “Door deze ontwikkeling merken we dat het aantal vrouwen wat meedoet ook toeneemt. Tot nu toe hebben 40 vrouwen de cursus doorlopen, voor de cursus die in november begint hebben zich alweer 6 vrouwen ingeschreven; één bij de jongerengroep en 5 bij de volwassenen.”

Praktijkgericht
Denk bij deze cursus niet aan zitten en luisteren naar theorie. Nee, deze cursus richt zich op leren in de praktijk. Marieke licht toe: “Als conflicthantering op de agenda staat, wordt dit niet van te voren in een kring besproken. Het komt op een andere manier naar voren. Elke bijeenkomst worden twee personen gevraagd of aangewezen om de volgende keer les te geven aan de andere cursisten. Zij bereiden deze les zelf voor. Van te voren wordt dan, zonder dat die twee het weten, aan anderen gevraagd om de les te verstoren. Dan gaan we kijken hoe zij er mee om gaan en daarop reageren. Aan het eind bespreken we dit dan en geven we feedback. Elke les staat er een ander thema centraal.”

Wat levert het op: van zelfvertrouwen tot een baan
Naast dat Marieke zelf de volwassenen cursus geeft, is ze ook coördinator van het project en bezig met het begeleiden van andere cursisten. Daarnaast is het traject erna belangrijk. “Als Citytrainers hun certificaat hebben, kunnen ze zelf aan de slag. Als ze ideeën hebben voor een nieuwe sportactiviteit, kunnen ze bij ons aankloppen en kunnen wij ze op weg helpen. Maar ook als ze een opleiding willen volgen, op zoek zijn naar een stageplek of een vervolgtraject willen doen, zoals LSR3 (Leider Sportieve Recreatie). Wij helpen ze hierbij en maken gebruik van ons netwerk.”

Niet iedereen komt na het afsluiten van de cursus terug bij hen aankloppen. Voor enkelen is hetgeen ze geleerd hebben genoeg. Ze hebben door de cursus nieuwe kansen gekregen, zelfvertrouwen en andere vaardigheden geleerd waardoor ze sterker zijn geworden en weer verder konden. “Sommigen komen uit een moeilijk milieu en voor hen is de cursus echt een ommekeer geweest. Waardoor ze opeens weer vooruit konden kijken of wisten wat ze wilden gaan doen. Ik weet zeker dat de cursus altijd een bijdrage heeft geleverd aan diegene die de cursus heeft gevolgd. Dit is niet altijd zichtbaar voor ons, maar soms zie ik iets terug op social media en dan denk ik, ja daar heb je iets mee gedaan!”.

Marieke kan heel wat mooie voorbeelden noemen. “Van Kim uit de Reeshof die graag iets wilde doen voor haar wijk en stad op het gebied van meidenvoetbal tot Younes die twee keer Citytrainer of the year is geworden en nu bezig is met het een HBO studie en de LSR3 opleiding, terwijl hij nog steeds elke week meehelpt met Buurtsport.
Daarnaast noemt Marieke de naam van Nasser ElHajoui. “Velen kennen hem alleen als Nasser El Jackson. Binnen Buurtsport kennen we hem al lange tijd, vooral vanwege zijn freestyle soccer skills. Hij wilde zijn talent inzetten in de wijk en ging de CityTrainer cursus doen. Daarna is hij, met wat hulp uit ons netwerk, voor zichzelf begonnen en inmiddels reist hij het hele land, en zelfs de wereld, door als professional freestyle footballer en is hij ambassadeur straatvoetbal van de KNVB. Volg hem vooral op social media, dan zie je wat voor mooie dingen hij nu doet”

Cursus voor statushouders
Een van de meest bijzondere momenten die Marieke heeft meegemaakt was de eerste cursus die ze hadden neergezet voor vluchtelingen en statushouders. “De cursus gaven we in het Engels, maar de inhoud was hetzelfde als de andere cursussen. Ook zij moesten zichzelf tijdens de certificaatuitreiking presenteren op een podium, tussen alle anderen. Dat proces van het begin van die cursus tot die uitreiking, dat was zo bijzonder, je zag mensen echt groeien. En toen zij hun certificaat in ontvangst namen waren ze zo trots en blij. Dan zie je wat CityTrainer voor iemand kan doen. Ik ben niet snel emotioneel maar toen was ik dat wel. En trots. Je bereikt met hen zo veel doelen: participatie, integreren, snel de taal leren en netwerken. Sommigen hebben makkelijker werk gekregen daarna. Zo heeft een van die statushouders, Farouk, zijn vaardigheden zo ontwikkeld dat hij inmiddels toezichthouder is bij Recreatiebad Stappegoor.”

Verder is het bijzondere aan CityTrainer de diversiteit. “Je krijgt bij geen een andere activiteit zo’n diverse groep in een gymzaal aan het sporten. Dat is echt het unieke van CityTrainer, dat heb ik nog nooit bij ander werk meegemaakt. Mensen met zo’n verschillende achtergronden die samen aan het sporten zijn. Dat vind ik mooi.”

Nieuwe cursussen
In november starten er, als Corona het toelaat, weer twee cursussen. Een voor volwassenen en een voor jongeren. “Dus als je echt graag nieuwe skills wil leren, een stap wil zetten naar een (nieuwe) baan of je wilt iets betekenen voor jouw stad op het gebied van sport, meld je dan nog aan voor de cursus!”

Meer informatie: www.sportintilburg.nl/citytrainer

Verder Lezen