Sport in Tilburg
»
»
»

7 leuke feitjes over de Tilburgse zwembaden

03-8-2018 09:10:00

7 leuke feitjes over de Tilburgse zwembaden

De meeste inwoners van Tilburg en de omliggende regio kennen onze 3 Tilburgse zwembaden wel. Je kent vast de glijbanen en de duikplanken. Maar er zijn zeker ook wat leuke feitjes over de zwembaden die je nog niet wist. Wist je namelijk dat:

1. Een zwembad jaarlijks ongeveer 12000 Mᶟ water gebruikt. Al dit water is nodig om de kwaliteit hoog te houden, zo wordt er 20 tot 25 liter vers water per bezoeker toegevoegd aan het zwembad.

2. 80% van het water van zwembaden wordt hergebruikt als zwembadwater, de overige 20% water wordt gebruikt  voor andere doeleinden binnen de baden bijvoorbeeld om de wc te spoelen. Op deze manier wordt er zo milieuvriendelijk mogelijk met het water omgegaan.  

3. In Sportcomplex Drieburcht een officieel wedstrijdbad met 8 startblokken ligt. Op de bodem van het bad ligt een baan met ledverlichting. Zwemmers kunnen hiermee hun snelheid goed in de gaten houden. Het bad werd in 2014 en 2015 gebruikt voor het Nederlands Kampioenschap korte baan en ook in 2018 zal dit evenement naar Tilburg komen Het ONK korte baan vindt dit jaar van 21 tot en met 23 december plaats in Sportcomplex Drieburcht.

4. De whirlpool bij Recreatiebad Stappegoor jaarlijks zo'n 7000 keer gebruikt wordt. Dat is ongeveer 19 keer per dag. 

5. Er jaarlijks zo'n 4500 blauwe slofjes worden gebruikt voor bezoekers in de Tilburgse zwembaden. Deze slofjes worden gebruikt door ouders van kinderen die komen zwemmen. Maar ook als er onderhoud wordt gedaan, trekken de bezoekende werklui slofjes aan. 

6. Het eerste gemeentelijke Tilburgse zwembad, de Tilburgsche Zweminrichting Het Baksche Ven, in 1909 werd geopend op het grondgebied van de voormalige gemeente Berkel-Enschot. Dit natuurbad was het eerste zwembad van Tilburg. Pas in 1931 kwam er een bad binnen de stadsgrenzen, namelijk het openluchtzwembad aan de Ringbaan-Oost. 

7. Er in 2017 totaal 1620 diploma’s zijn behaald bij de Tilburgse Zwemschool. De Tilburgse Zwemschool is een initiatief vanuit de Gemeente Tilburg waar kinderen en volwassenen hun ABC zwemdiploma's behalen.  

Verder Lezen