Sport in Tilburg
»
»
»

5 tips om meer resultaat te boeken tijdens het zwemmen

14-3-2018 16:20:00

5 tips om meer resultaat te boeken tijdens het zwemmen

Banenzwemmen is een hele goede workout. Je kunt lekker variëren  door bijvoorbeeld het afwisselen van verschillende zwemslagen. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je je tijd in het bad zo efficiënt mogelijk besteed? Hieronder vind je 5 tips om meer resultaat te boeken tijdens het banenzwemmen.

Verder Lezen

1. Zwemmen van sets

Veel mensen springen in het bad en beginnen dan met het zwemmen van banen. Vaak beginnen ze met zwemmen en hebben ze een vooraf gesteld doel, bijvoorbeeld 50 baantjes. Om je workout efficiënter te maken zou je deze 50 banen kunnen verdelen in sets. Denk hierbij aan 4x10 banen met na elke 10 banen 30-60 seconden rust. De andere 10 banen verdeel je in 2x5 als warming up en cooling down.

2. Interval

Door het zwemmen van sets begin je eigenlijk al met een soort van intervaltraining. Doordat je de eerste en de laatste 5 banen rustiger aan zwemt, kun je er voor kiezen om bij de overige 40 banen de snelheid op te bouwen van rustig tot je maximum. Door het zwemmen in verschillende tempo's bouw je je conditie sneller op en ontwikkelen je spieren zich sneller.

3. Regelmaat en discipline

Door op dezelfde dagen en tijdstippen te gaan zwemmen is de kans aanzienlijk kleiner dat je het banenzwemmen overslaat. Regelmaat aanbrengen door middel van bijvoorbeeld een trainingsschema kan je hier ook goed bij helpen. Sla je namelijk een paar keer over, dan gaat dat ten koste van je conditie en spieren.

4. Tellen

Een andere tip om efficiënter te zwemmen is het tellen van je slagen. Zo kun je proberen om met steeds minder slagen de overkant te halen. Hierdoor ga je waarschijnlijk ook beter op je timing en techniek letten en als je eenmaal sneller zwemt met minder slagen ben je écht efficiënter gaan zwemmen. Dit is ook een leuke manier voor jezelf om resultaat te zien waardoor je nog gemotiveerder raakt.

5. Samen zwemmen

Kijk eens in je omgeving of er iemand is die graag met je mee wilt zwemmen. Op deze manier kun je elkaar motiveren. Daarnaast is het natuurlijk ook nog hartstikke gezellig.